Instalacija programske podrške za preuzimanje/obnovu FINA poslovnih certifikata


Potrebno je jednokratno instalirati programsku podršku za uređaj (kartica ili USB stick) prije priključivanja uređaja na računalo, preuzimanja/obnove FINA poslovnih certifikata i pristupa do PBZCOM@NET usluge.


NAPOMENA: Za instalaciju su Vam potrebne administratorske ovlasti na Vašem računalu (pravo da smijete instalirati aplikacije na računalu). Ukoliko nemate administratorske ovlasti obratite se svojem informatičaru.


Za Windows 10 i Windows 11 računala potrebno je preuzeti i instalirati aplikacije:


za USB uređaj


  • SafeNet verzija 9.0.43.0
  • SmartCard Management verzija 10.5.0 (nakon pokretanja instalacije automatski će se instalirati PBZ eUred aplikacija i PBZ SignErgy)
  • FINA SignErgy vezija 3.18.001
  • PBZ SignErgy verzija 3.18.008 (pogledati „NAPOMENA“)

Uputa za instalaciju PBZ PKI USB uređaj.


Installation guidebook for PBZ PKI USB device.za pametnu karticu


  • ActivClient verzija 7.4.1
  • SmartCard Management verzija 10.5.0 (nakon pokretanja instalacije automatski će se instalirati PBZ eUred aplikacija i PBZ SignErgy)
  • FINA SignErgy vezija 3.18.001
  • PBZ SignErgy verzija 3.18.008 (pogledati „NAPOMENA“)

Uputa za instalaciju za PBZ PKI pametnu karticu.


Installation guidebook for PBZ PKI card.NAPOMENA: Ako PBZ SignErgy nije automatski instaliran sa SmartCard Management-om, preuzmite ga i slijediti upute za instalaciju Uputa za instalaciju PBZ SignErgy aplikacije na računalo.VAŽNO: Ukoliko se prilikom preuzimanja/obnove javi greška kod učitavanja certifikata putem FINA CMS aplikacije, potrebno je provjeriti programsku podršku instaliranu na računalu i instalirati navedene verzije aplikacija. Ako se verzije aplikacija instalirane na računalu razlikuju od navedenih, predlažemo deinstalirati postojeće aplikacije, zatim ponovo pokrenuti (restartati) računalo i tek tada instalirati verzije navedenih aplikacija.


Na računalu ne smiju biti instalirane iste aplikacije različitih verzija jer u protivnom nećete moći preuzeti certifikate na uređaj.


Preuzimanje/obnova FINA poslovnih certifikata


Preuzmite FINA poslovne certifikate na PBZ uređaj prema uputi iz inicijalnog maila naslova "Pin za prijavu na portal za preuzimanje digitalnih certifikata" poslanog s adrese info.rdc@fina.hr.Nakon uspješnog preuzimanja FINA poslovnih certifikata na uređaj možete pristupiti usluzi PBZCOM@NET putem poveznice https://com.pbz.hr/.Za sva dodatna pitanja i eventualne nejasnoće možete nam se obratiti na besplatni info telefon 0800 729 266, odnosno putem e-maila na adresu: com@pbz.hr